Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Μια ματιά στα οικονομικά της Σάντερλαντ.

Παίρνοντας αφορμή από τις τελευταίες δηλώσεις του Άντβοκαατ σχετικά με τη Σάντερλαντ, όπου άσκησε κριτική για το μεταγραφικό μπάτζετ, αποφάσισα να γράψω αυτό το κείμενο για τα οικονομικά της ομάδας.


Παρατηρούμε ότι από το 2007 και μετά η ομάδα παρουσιάζει κάθε χρόνο ζημίες παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια αγωνίζεται στην Premier League όπου μοιράζονται τα περισσότερα λεφτά σε σχέση με τα υπόλοιπα πρωταθλήματα του κόσμου. Τα παραπάνω νούμερα -όπως είναι λογικό- δεν είναι καλά και αν αναλογιστούμε τις μάχες που δίνει η ομάδα για την παραμονή τις τελευταίες 4 χρονιές δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι υπάρχει βελτίωση ή ότι τα αποτελέσματα τουλάχιστον είναι καλά.
Ας δούμε όμως τι κάνουν και οι υπόλοιπες ομάδες. Για τη σεζόν 2014-15 οι 14 από τις 20 ομάδες παρουσιάζουν κέρδη και οι 2 από τις υπόλοιπες (Μάντσεστερ Γ. και Έβερτον) παρουσιάζουν ζημίες 4 εκατομμυρίων. Στις τελευταίες 4 θέσεις βρισκεται η Τσέλσι (-23 εκ.), εμείς (-25), η Άστον Βίλα (-28) και η ΚΠΡ (-46 εκ.).



Το συνολικό χρέος ξεπερνά τα 141 εκατομμύρια σήμερα. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας, ο Short για να καλύψει τις ζημίες έπαιρνε άτοκα δάνεια από την εταιρία του και έχει δώσει στην ομάδα περίπου 160 εκατομμύρια από τα οποία έχει πάρει πίσω τα 102. Δάνειο επίσης έχουμε πάρει από την Security Bank Corporation (SBC) το οποίο είναι της τάξεως των 68 εκατομμυρίων και το συνολικό μας χρέος προς την τράπεζα αυτή φτάνει τα 83 εκατομμύρια αφού μέσω της ανακυκλώμενης πίστωσης χρωστάμε και άλλα 15.




Τα έσοδα έχουν μειωθεί στις 3 από τις προηγούμενες 4 σεζόν (2012, 2014, 2015) και παραπάνω βλέπουμε αναλυτικά τι είχε συμβεί το 2014 και 2015. Οι περισσότερες ομάδες της Premier League αύξησαν τα έσοδα τους το συγκεκριμένο διάστημα και συγκεκριμένα οι 11 από τις 17. Δεν βάζω στην εξίσωση τις ομάδες που ανέβηκαν κατηγορία ή έπεσαν κατηγορία γιατί όπως είναι λογικό για τις πρώτες θα υπήρξε μεγάλη αύξηση και για τις άλλες μεγάλη μείωση.
Αν είστε από αυτούς που συμφωνείτε με τον Άντβοκαατ, ο οποίος δήλωσε ότι ίσως είναι καλύτερο να πέσει η ομάδα για να ξαναφτιαχτεί θα σας προειδοποιούσα να το ξανασκεφτείτε. Η κύρια πηγή των χρημάτων που εισάγονται στα ταμεία της Σάντερλαντ είναι από τα τηλεοπτικά και για τις 2 τελευταίες χρονιές αποτελούν το 69% και 68% των εσόδων της αντίστοιχα. Τα λεφτά της Championship δεν έχουν καμία σχέση με αυτά της Premier League και ακόμα και με τα "parachute payments" όπου όταν μια ομάδα πέφτει συνεχίζει να παίρνει ένα μέρος των τηλεοπτικών για 3 χρόνια (55 %, 45 %, 20%) εφόσον δεν έχει ανέβει ξανά στο διάστημα αυτό.
Ένα αρνητικό το οποίο μπορεί κάποιος να χρεώσει στον Short είναι η λιγοστή άυξηση των κερδών πέραν του τηλεοπτικού, η οποία φτάνει μόλις στα 3 εκατομμύρια από τη στιγμή που ανέλαβε το κλαμπ.

Μισθοί των ομάδων για τη σεζόν 2014-15.

Ωραία μέχρι εδώ αλλά που χαλάμε τα λεφτά μας και δεν έχουμε κέρδη μπορεί να αναρωτιέστε. Όπως βλέπουμε στο παραπάνω γράφημα ξοδέψαμε 77 εκατομμύρια σε μισθούς την προπέρσινη χρονιά, ποσό το οποίο μας κατατάσσει 9ους στη λίγκα για εκείνη τη σεζόν. Εκ του αποτελέσματος δεν δικαιωθήκαμε μιας και για ακόμη μια χρονιά παλεύαμε για την παραμονή στην κατηγορία. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτό. Οι μισθοί των παικτών μας αποτελούν το 77,1 % των ετήσιων εισόδων μας, νούμερο υπερβολικά μεγάλο όταν ο μέσος όρος των άλλων ομάδων κυμαίνεται περίπου στο 50 %. Φαντάζομαι αυτή τη χρονιά με την απαλλαγή των υψηλών συμβολαίων των Φλέτσερ, Καμπούλ, Τζιακερίνι και Τζόνσον οι μισθοί θα έχουν μειωθεί.
.

Και τους λέω "Ρε μαλάκες μόνο 7 μύρια θέλετε για τον Altidore; Αυτός ο παικταράς θα βάλει τουλάχιστον 35 γκολ φέτος."
Οι πολλές απολύσεις προπονητών (άρα και αποζημιώσεις) και το διαφορετικό τους στυλ στον τρόπο που προπονούν είχε επηρεάσει την ομάδα. Όπως είναι λογικό οι προπονητές φέρνουν τους δικούς τους παίκτες και αν κρίνουμε από το ιστορικό των μεταγραφών δεν μπορούμε να πούμε ότι κάναν και τις καλύτερες επιλογές (εξαίρεση ο Big Sam). Φυσικά και οι τεχνικοί διευθυντές (De Fanti και Congerton) οι οποίοι δούλεψαν την περίοδο 2013-2015 ούτε αυτοί βοήθησαν την κατάσταση.
Πέραν από τους μισθούς ένα μεγάλο πρόβλημα της ομάδας μας είναι ότι δύσκολα βγάζει κέρδος από τους παίκτες της. Από το 2008 έχουν ξοδευτεί ~253 εκατομμύρια για παίκτες τη στιγμή που από τους παίκτες που έχουν πωληθεί  έχουν ληφθεί ~124 εκατομμύρια. Ορίστε και μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:



ΑγοράστηκεΠωλήθηκε
Γκάρντνερ6.000.000ελεύθερος
Φλέτσερ12.000.000ελεύθερος
Τζόνσον10.000.000ελεύθερος (spot the irony)
Γκρέιαμ5.000.000ελεύθερος
Τζιακερίνι6.500.0001.500.000
Λενς8.000.000υπομονή και θα σκάσει σε κανά δίμηνο η είδηση ότι έκλεισε στη Φενέρ για 1,5-2 μύρια
Ρόντγουελ10.000.000για ενα πακέτο τσιγάρα αν είμαστε τυχεροί

Το βέβαιο είναι για να έχουμε μέλλον στην Πρέμιερ Λιγκ ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Και για να πω την αλήθεια οι επιλογές των Άλαρνταϊς και Μόγιες, προπονητών που έχουν αποδείξει την αξία τους στην Αγγλία, και η μη πρόσληψη καινούριου τεχνικού διευθυντή δείχνει ότι βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση.
Βέβαια για να τα λέμε και όλα όλη η συζήτηση περί χρέους και οικονομικών θα σταματήσει όταν έρθει η City και θα μας δώσει 75 εκατομμύρια για τον Πίκφορντ..


*Οι αριθμοί και τα στατιστικά έχουν παρθεί από το swissramble.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου