Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Sunderland - Chelsea: Ανάλυση του αντίπαλου.

Ας ξεκινήσω αυτό το κείμενο λέγοντας ότι δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω το χθεσινό αγώνα ενάντια στη Σουόνσι και δυστυχώς ή μάλλον ευτυχώς με αυτά που διαβάζω δεν βρίσκω τρόπο να τον δω ώστε να κάνω την καθιερωμένη ανάλυση του αγώνα.
Την Τετάρτη υποδεχόμαστε την πρωτοπόρο Τσέλσι και το blog θα προσπαθήσει, για ακόμη μια φορά, να κάνει μία ανάλυση του αντίπαλου μας. Αυτή τη φορά για να μας βοηθήσει είναι ο Δημήτρης Ιορδανόπουλος ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας premierleaguefans, η οποία παρέχει νέα και εξαιρετικά άρθρα για το αγγλικό πρωτάθλημα. Αν ενδιαφέρεστε από κάτω θα αφήσω μερικά links για να επισκεφτείτε τις σελίδες των premierleaguefans.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ PREMIERLEAGUEFANS

ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK

- H Τσέλσι είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα με 9 συνεχόμενες νίκες που την έχουν οδηγήσει στην κορυφή του πρωταθλήματος. Τι λειτουργεί τόσο καλά για τους Λονδρέζους;

Η ψυχολογία. Η αλλαγή συστήματος βοήθησε σαφέστατα, το γεγονός ότι καταστάλαξε σε μια σταθερή βασική εντεκάδα κι έδωσε συγκεκριμένο ρόλο σε όλους τους παίκτες ο Κόντε βοήθησε επίσης, αλλά τη διαφορά την κάνει η ψυχολογία. Ο Κόστα έκοψε τους άσκοπους τσαμπουκάδες και συγχρόνως πείστηκε να σταματήσει να φοβάται συνεχώς ότι θα πάρει κάρτα, θυμίζοντας αρκετά τον εξαιρετικό Κόστα της Ατλέτικο. Στην αρχή της σεζόν οι αμυντικοί έκαναν ένα σοβαρό λάθος στην αρχή του ματς κι έπειτα δεν συνέρχονταν ποτέ κατά τη διάρκειά του, ενώ τώρα απλώς το αφήνουν πίσω τους και συνεχίζουν.
Υπάρχει μια αίσθηση ότι ο προπονητής ξέρει τι κάνει και δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεται κανείς. Στους αγώνες με Τότεναμ και Σίτι η Τσέλσι βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, αλλά κατάφερε να κάνει ανατροπές κυρίως λόγω της καλής της ψυχολογίας.

- Κατά πόσο έπαιξε ρόλο η αλλαγή του συστήματος από 4-2-3-1 σε 3-4-3 στις εμφανίσεις της ομάδας;

Άλλαξε τα πάντα. Οι Μπλε δεν έχουν πλάγια μπακ που να είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα και στα αμυντικά και στα επιθετικά τους καθήκοντα συγχρόνως. Διαθέτουν μόνο παίκτες που είναι πολύ καλοί σε έναν από τους δύο τομείς και μέτριοι στον άλλο. Επίσης δεν έχουν ούτε και σέντερ μπακ τοπ κλάσης. Οπότε ο δαιμόνιος Ιταλός βρήκε ένα σύστημα που «κρύβει» τις αδυναμίες των παικτών του και τονίζει τα καλά τους στοιχεία. Οι τρεις στόπερ κλείνουν καλύτερα τους χώρους στον άξονα, ενώ τα φουλ μπακ έχουν «πνευμόνι» για να βοηθούν αμυντικά και επιθετικές αρετές για να δημιουργούν ρήγματα ανεβαίνοντας από τα άκρα. Το συγκεκριμένο σύστημα φαίνεται ότι είναι το μοναδικό που «κάνει την Τσέλσι να μοιάζει πλήρης», όπως έγραψα σε πρόσφατη ανάλυση του ρόστερ της.

Λινκ για το άρθρο 

- Θεωρητικά οι μπλε έρχονται στον αγώνα με την όσο το δυνατό μεγαλύτερη ψυχολογία. Παρ' όλα αυτά υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχεί ένας οπαδός τους;

Δύο πράγματα. 1) Η ανάγκη της Σάντερλαντ για βαθμούς. Έχει μείνει τελευταία στη βαθμολογία και θα αναγκαστεί να τα δίνει όλα σε κάθε αγώνα (πάντως, υπάρχει κι ένας αστερίσκος ως προς αυτό γιατί τυχαίνει να έχει αγώνα με τη Γουότφορντ πάλι στην έδρα της, 3 μέρες μετά το ματς με την Τσέλσι, επομένως υπάρχει και η πιθανότητα να «χτυπήσει» εκείνο περισσότερο, ακόμη και υποσυνείδητα) και 2) Η έδρα. Οι Μαυρόγατες έχουν δύο σερί νίκες στο Στάδιο του Φωτός και είναι φανερό ότι αντλούν δύναμη από τους οπαδούς τους.

- Τι θεωρείς ότι λείπει -αν λείπει- από την ομάδα για να χτυπήσει το πρωτάθλημα; Τι μεταγραφές πρέπει να γίνουν το χειμώνα;

Όσο περίτεχνα κι αν μασκαρεύει την έλλειψη ποιότητας στην άμυνα ο Κόντε, αργά η γρήγορα θα φανεί ξανά. Η Τσέλσι χρειάζεται οπωσδήποτε στόπερ πρώτης γραμμής. Δεν ξέρω αν θα καταφέρει να τον βρει σε χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Πάντως, ο Μάικλ Κιν μου φαίνεται καλή επιλογή για τον Γενάρη. Κάνει εξαιρετικά ματς φέτος, η τιμή του δεν θα είναι απλησίαστη και είναι Άγγλος (η Τσέλσι έχει μόνο έναν Άγγλο βασικό και είναι ο πιο αδύναμός της κρίκος, ο Κέιχιλ). Αν μπορούσε να βρει κι έναν ακόμη αξιόπιστο παίκτη που να μπορεί να αγωνιστεί ως φουλ μπακ για τα ρεπό των Μόουζες-Αλόνσο, θα
ήταν ιδανικό.

- Υπάρχουν απουσίες από την μεριά της Τσέλσι για τον αγώνα της Τετάρτης; Αν ναι, πόσο σημαντικές είναι; 

Θα σου πω μετά τον αγώνα με τη Μπρομ εάν θα λείπει ο Κόστα ή αν προκύψει κάτι άλλο στο συγκεκριμένο ματς. Διαφορετικά μοναδικό ερωτηματικό είναι ο Μάτιτς. Η απουσία του (εάν λείψει τελικά, θα) είναι πολύ σημαντική ανασταλτικά, αλλά δημιουργικά τον καλύπτει ο Φάμπρεγας. 

- Η πρώτη μεταγραφή του Μόγιες ήταν η απόκτηση του Τζιλομποτζί. Μιας και έπαιξε σε μόλις ένα ματς με την φανέλα της Τσέλσι δεν θα σε ρωτήσω για εντυπώσεις. Παρόλα αυτά θέλω να σε ρωτήσω για ποιον λόγο δεν πήρε ευκαιρίες με την κακή εικόνα που παρουσίαζε η άμυνα πέρσυ;

Πιστεύω λόγω προπονητή. Ο Μουρίνιο σπάνια δίνει ευκαιρίες σε παίκτες ακαδημιών ή ποδοσφαιριστές που δεν έχει επιλέξει ο ίδιος. Το πρώτο πράγμα που έμαθε ο Τζιλομποτζί με το που υπέγραψε στην Τσέλσι είναι ότι έμεινε εκτός ευρωπαϊκής λίστας και τελικά ποτέ δεν πήρε την παραμικρή ευκαιρία σε οποιαδήποτε διοργάνωση για να δείξει εάν αξίζει. Ο Χίντινκ που ανέλαβε αργότερα έδωσε παιχνίδια σε νεότερους παίκτες.

- Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις για τον -πρώην παίκτη της Σάντερλαντ- Μάρκος Αλόνσο;

Δεν έχει εντυπωσιάσει ως τώρα, είναι απλά επαρκής. Είναι όμως αυθεντικό φουλ μπακ και μπορεί να παίζει όλη την πλευρά, επομένως ταιριάζει στο συγκεκριμένο 3-4-3 που παίζει αυτή την περίοδο η Τσέλσι.

- Ξεχωρίζεις κάποιον παίκτη από την ομάδα της Σάντερλαντ;

Τον Φαν Άανχολτ. Από τα καλύτερα αριστερά μπακ στο πρωτάθλημα. Ανήκε στην Τσέλσι, η οποία δεν τον εκτίμησε (όπως και τον Μπέρτραντ, νυν της Σαουθάμπτον) παρότι συχνά είχε προβλήματα στη συγκεκριμένη θέση.

- Κάνε μας και μία πρόβλεψη του σκορ.

Δεν θα σου αρέσει! Κάτι σε 0-2.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου